Het gaat prima met uw adoptiepupje Wenska. Ze maakt haar pleeggezin erg gelukkig, omdat ze zo lief en leuk is.

Razend snel leren

 

tuinmooi.jpg

In een maand tijd heeft Wenska al veel bijgeleerd. Zo is ze inmiddels helemaal zindelijk en doet haar behoefte keurig in de goot. Alle KNGF-pups leren het in de goot te doen, zo dicht mogelijk bij huis. Zo’n vaste plaats is erg handig, zeker voor de blinde baas later. De hond weet wat de bedoeling is, dus je hoeft niet lang te wachten voor hij iets doet. En de baas weet dan zeker dat de hond tijdens het werken niet meer “hoeft” en om die reden naar de goot trekt.  Bovendien: in de goot veroorzaakt het hoopje of plasje van de hond het minst overlast voor anderen. Vandaar deze regel. Verder kent Wenska het commando “zit” al uitstekend. Met behulp van lekkere brokjes en vriendelijke complimenten van de pleegbaas, leert een pup razend snel.

 

Uitslapen

Het doorslapen ’s nachts gaat beter. Op een keer slaapt Wenska zelfs uit. Tenminste…ze wordt eerst op de gewone tijd wakker, de baas komt naar beneden en na het begroetingsritueel, laat ze Wenska buiten haar behoefte doen. Dan krijgt Wenska haar ontbijt en vervolgens legt de baas een heerlijke kluif in de bench. Wenska duikt daar op af om het lekkers op te peuzelen. De pleegbaas doet het benchdeurtje weer dicht en verlaat de kamer. Wenska valt vervolgens weer in slaap, met een gevuld buikje. Prettig voor de bazen dat hun vrije dag soms wat later kan beginnen.

Speciale missie

Het pleeggezin bezoekt met Wenska een winkel in huishoudelijke artikelen. Daar gedraagt Wenska zich best goed. Op een andere keer gaan ze naar de grote supermarkt. Het is vooral lastig om andere klanten duidelijk te maken dat Wenska een pup is met een speciale missie en dus niet geaaid mag worden als ze aan de riem zit, want dan is ze feitelijk “aan het werk”. Als ze losloopt mag dat wel. Het is wel leuk om complimenten te krijgen van de andere klanten.

Afleiden

Natuurlijk is Wenska wel eens ondeugend. Zo heeft ze een keer de bril van de pleegbaas te pakken – het neusvleugeltje ligt eraf vòòr de baas het kan afpakken en ruilen voor een ander speeltje. Dat is namelijk vaak de beste en snelste methode. Daarmee voorkom je bovendien dat Wenska wegrent met haar “schat”, in de verwachting dat het afgepakt gaat worden. Een andere keer komt de krant door de brievenbus en Wenska ontdekt dat je dat ding erg leuk in stukjes kunt scheuren… Ja, het blijft opletten met z’n jonge hond, je moet er steeds snel bij zijn en zorgen dat ze niks kostbaars te pakken krijgt.

Ramen lappen

Verder helpt Wenska graag bij huishoudelijke klusjes. Als de baas de ramen zeemt, likt Wenska het water (zonder zeep) er vrolijk weer af. Erg schoon wordt het zo niet, dus de baas pakt een hondenspeeltje voor Wenska, zodat ze daarmee kan spelen. Hiermee vermaakt de pup zich gelukkig ook prima.

Zusje

 

strand2.jpg

Je doet Wenska geen groter plezier dan af te spreken met haar zusje Whitney in het bos. Zodra Wenska haar zusje ontwaart, trekt ze een spurt naar haar toe. Na een tijdje spelen, slaan de pleegbazen ieder een ander pad in, zodat de pups weer een beetje tot rust komen. Bij thuiskomst probeert de baas de ergste modder van Wenska af te halen met een gieter en een handdoek. Ook weer een nieuwe ervaring voor Wenska.

 

Terugkomen

Overigens komt Wenska in het bos goed terug als je haar roept of fluit. Al in het fokgastgezin hebben pups geleerd: fluitje = eten, dus zodat ze dit horen, komen ze aanrennen. Een smakelijk brokje is dan hun deel. KNGF-pups leren van jongs af aan dat terugkomen bij de baas het leukste is dat er is. Zo heeft de gehandicapte baas later geen problemen als hij zijn hond bij zich roept.

Volgende maand leest u hoe Wenska went aan het dragen van een speciaal KNGF-jasje! 

 

wenskainsupernb.jpg

Wenska krijgt een jasje. Of eigenlijk is het meer een dekje. Het is paars van kleur en er staat in grote letters KNGF Geleidehonden op. Als ze dat draagt, zien mensen direct dat hier geen doorsnee pup loopt maar een bijzonder exemplaar! Uiteraard krijgt Wenska de kans aan het dekje te wennen. De baas gespt het eerst alleen om tijdens het eten, zodat Wenska het als iets positiefs ervaart. Dit gewennen is heel belangrijk met het oog op haar toekomst als geleidehond. Het dekje is namelijk een soort voorloper van het geleidetuig. Het moet dus echt moeiteloos kunnen worden omgedaan bij de hond en hij/zij moet het zonder problemen dragen. Bij Wenska gaat de acceptatie overigens best vlot.

 

Trots

Trots loop de baas met Wenska over straat. Het dekje staat zo professioneel! Wenska loopt in een mooi tempo vooraan. Ze gaan samen naar de buurtsuper. Daar ligt van alles: vlees, koekjes en ander lekkers. Soms zo dichtbij de neus van Wenska dat ze er bijna een hapje van zou kunnen nemen, maar de baas zorgt er natuurlijk voor dat ze er niet bij kan. Het blijft bij “in de lucht” snuffelen.

Verboden toegang

Het KNGF-jasje zorgt er dikwijls voor dat pups toegang krijgen tot plaatsen waar andere honden niet welkom zijn. Restaurants, winkels, musea… Toch lukt het niet altijd. Als de baas met Wenska een soort kinderboerderij wil bezoeken, krijgen ze te horen dan Wenska niet mee mag. De baas legt uit dat het zo goed is voor Wenska’s socialisatie en dat ze een pup is met een buitengewone opdracht, maar het mag niet baten.

Jarige job

Een van de dochters van het pleeggezin is jarig en de hele middag is het huis vol met bezoek. Teckel Lola is er ook en Wenska probeert haar te verleiden tot een spel, maar nee, Lola heeft geen zin. Na een tijdje indrukken van het bezoek te hebben opgedaan, neemt de pleegbaas haar mee voor een boswandeling. Eerst wil Wenska niet mee, het is zo gezellig in huis, maar al snel draait ze bij want het bos is natuurlijk ook héérlijk.

Warm weer

In de tuin heeft Wenska een fraai buitenkleed. Nu het zo warm is, blijft ze daar maar kort op liggen en duikt dan onder de tuinbank in de schaduw. Op hete dagen zorgt het pleeggezin ervoor dat ze langere wandelingen ’s morgens vroeg doen of juist in de avond, anders is het al snel te warm voor Wenska. Daarbij moeten de baasjes er wel hun best voor doen om Wenska uit de plassen te houden. Het is niet te bedoeling dat ze de gewoonte ontwikkelt om graag een nat pak te halen. Dat is namelijk erg onpraktisch later voor haar blinde baas. Vandaar dat ze nu al moet leren om water en grote plassen links te laten liggen.

Lief

Wenska houdt erg van knuffelen. ‘Ze is een echt troetelmeisje en houdt van lekker tutten’, zegt de pleegbaas. Haar fraaie vacht verandert steeds en wordt nu weer wat donkerder van kleur. Ze blijft een plaatje om te zien. Iedereen die haar ziet, wil haar zó meenemen, maar dat gaat mooi niet door, zegt de pleegbaas lachend: ‘Ze hoort bij ons!’ Nog een lief weetje over Wenska: Als één van de kinderen van het pleeggezin de deur uitgaat, “zwaait” Wenska ze uit en kijkt ze na tot ze de meiden echt niet meer kan zien. Dat ziet er zo zoet uit… 

wenskavr3nb.jpg

Alkmaarse kaasmarkt

Wenska maakt een leuk toeristisch uitstapje naar Alkmaar, naar de kaasmarkt. Het is best druk met dagjesmensen. Het is ook erg gezellig. Wenska staat steeds stil om alles te bewonderen of soortgenoten te bekijken. De pleegbaas probeert haar dan te stimuleren om door te lopen en gelukkig laat Wenska zich vaak overhalen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat ze maar een beetje loopt te kuieren, ze is toch heus aan het werk nu ze aan de riem zit! Maar voor zo’n eerste bezoek aan een grote plaats gaat het heel goed.  

Apart

Samen met zus Whitney heeft Wenska af en toe dikke pret in het bos. De twee zijn even groot, maar toch nogal verschillend. Whitney lijkt wat meer op haar vader en heeft een dikke vacht met slagen erin en een breder hoofd dan Wenska. Wenska is natuurlijk ook een plaatje om te zien. Heel apart ook. Daarvan gaan er geen dertien in een dozijn. 

 

koelevloernb4.jpg

Warm

 

Op warme dagen vindt Wenska het lekker om in de tuin te liggen in de schaduw. Je kunt haar dan beter ’s ochtends vroeg of juist later op de avond meenemen voor een langere wandeling, overdag is het al snel te warm voor de meeste honden.

Strand

Op een keer gaat het pleeggezin naar het strand om Wenska de nodige ontspanning te geven. Ze vindt het daar heerlijk. Op het harde deel van het zand mag ze lekker dollen. Het mulle, zachte zand is minder geschikt. Daarin moet een jonge hond veel kracht zetten om vooruit te komen en dat vraagt een grote belasting van de gewrichten. En die zijn nog volop in ontwikkeling, dus daar moet je voorzichtig mee omgaan. 

Koppie onder!

Het is niet de bedoeling dat Wenska de zee in gaat, dus als ze dichtbij de waterlijn komt, roept de baas haar terug. Wenska reageert braaf en denkt de kortste weg  naar haar toe te nemen, door een plas. Althans, ze denkt dat het een eenvoudig plasje water is waar je doorheen kunt rennen, maar ze gaat koppie onder! Het is onverwacht diep. Wenska schrikt zich een hoedje. Ze is weer een ervaring rijker.

stationwenska4nb.jpg

Stadsbezoek met consulente

Dan is het tijd voor het eerste stadsbezoek samen met de consulente van de afdeling Puppy- en pleeggezinnenzorg. Deze wil zien hoe Wenska omgaat met het openbaar vervoer en de drukte. Het gezelschap spreekt daarom af op het station. Daar lopen ze een stukje over het perron met Wenska. Ze stappen ook een trein in en uit. De winkel slaan ze dit keer over. Bij een eerste stadsbezoek wordt altijd gekozen voor òf het winkelcentrum òf het station, beiden is voor zo’n jonge hond te veel.  

‘Ze doet het leuk’

‘Ze doet het leuk voor een jonge hond’, zegt de consulente. Af en toe is Wenska wat gespannen en geeft dan veel druk op de riem, vooral als ze van richting veranderen. Maar over het algemeen gedraagt Wenska zich rustig, vindt de consulente. Ze merkt verder op dat Wenska met behulp van voer goed af te leiden is van vrolijke vogels die haar aandacht trekken. Mooi zo. Het helpt ook dat de pleegbaas op een prima manier Wenska’s gedrag beloont met haar stem. 

Na afloop bespreken de consulente en de pleegbaas de vorderingen van Wenska en het huiswerk voor de komende tijd. Zo kan het pleeggezin weer vooruit. Ga zo door, Wenska!

wenskavr4buitennb.jpg

In haar uppie

opterras2.jpg

Wenska kan al een tijdje alleen thuis zijn, in de bench. De pleegbazen bouwen dit rustig op. Eerst een paar minuutjes en dan steeds langer. Natuurlijk wordt Wenska dan eerst goed uitgelaten. Het is fijn als ze een beetje moe is van het spelen, want dan valt ze zo in slaap en merkt amper dat er verder niemand thuis is.

Of de baas geeft haar een kong. Dit is een soort speeltje dat je kunt vullen met bijvoorbeeld een papje van geweekte brokjes of pindakaas. De pup is dan een hele tijd prettig bezig om het ding leeg te likken. Op die manier verveelt ze zich niet en kan ze prima alleen zijn. Bij Wenska gaat dit allemaal al heel goed. Ze kan al twee uur zonder problemen thuis blijven in afwezigheid van de bazen. Tegen de tijd dat ze naar school komt, moet dat zijn uitgebouwd naar vier uur.  

Aandacht vragen

Wenska is trouwens een hondje dat zich goed alleen kan vermaken. Ze houdt weliswaar van aandacht, maar als je dat negeert, pakt ze een hondenspeeltje of kluifje en is daarmee een tijd zoet. Natuurlijk krijgt ze ruim voldoende attentie van de pleegbazen. Het is echter onwenselijk dat pups voortdurend zelf om aandacht vragen. Dat kan hinderlijk zijn. Dus krijgt Wenska aandacht als de baas het wil. Gelukkig is dat toch heel frequent! 

Lekkere geuren

bijlift.jpgNu Wenska weer wat groter is, bezoekt de pleegbaas vaker een groot station of een winkelcentrum met haar. De bus, de trein, de lift; ze oefenen het zeker eens per twee weken en dat gaat al heel aardig, al zie je aan Wenska dat ze het nog best indrukwekkend vindt allemaal. Natuurlijk is haar concentratie nog verre van perfect. Er is zoveel te zien en te ruiken onderweg. Lekkere geuren van de bakker en de slager, vieze prullenbakken, op grond gevallen koekjes…het valt niet mee dat alles te passeren zonder eraan te snuffelen. De baas moet dus goed opletten, Wenska aansporen om door te lopen en haar dan belonen. Stap voor stap gaat dit vooruit.

Dwergen en reuzen

In het bos komt Wenska echt de leukste vriendjes tegen. Het meest blij wordt ze van haar zusje Whitney. Maar ze dolt ook graag met andere honden. Zelfs voor een megagrote Duitse Dog gaat ze niet uit de weg. En op de een of andere manier vindt Wenska teckels erg leuk en interessant, dus daar speelt ze ook graag mee. Grappig om te zien. Volgende maand weer een nieuwsbrief over Wenska! 

P.S. Leuke filmpjes op geleidehond.nl

Wenska moet straks geleidehond worden. Wilt u nu vast een geleidehond in actie zien? Bekijk het filmpje van de blindengeleidehond op onze geheel vernieuwde website.

 

 knipoogmetwinke.jpg


Hartelijke groeten,

KNGF Geleidehonden

 

marenron H.U.S.    informatie@marenron.nl