Handenbindertje
Nogmaals hartelijk dank voor de adoptie van Nisha. Hopelijk groeit zij in de komende anderhalf á twee jaar uit tot een betrouwbare blindengeleidehond. Nu is ze nog maar een pup en haar pleeggezin heeft het razend druk met de opvoeding van deze jonge hond. Zo’n handenbindertje houd je de hele dag bezig. Natuurlijk genieten ze ook enorm van haar, want met een vrolijk labradortje in huis, maak je van alles mee.

 

Op verkenningstocht
Op een mooie, zonnige dag haalt het pleeggezin Nisha op bij KNGF Geleidehonden in Amstelveen. ‘Wat een schatje!’, verzuchten ze. Al Nisha’s broertjes en zusjes gaan diezelfde dag ook naar een puppypleeggezin. De autorit naar Nisha’s nieuwe huis verloopt zonder problemen en bij aankomst gaat Nisha direct op verkenningstocht door het huis.

 

Kinderen 
’s Middags komen de kinderen van het pleeggezin thuis en ze vinden Nisha meteen geweldig. Nisha zal het komende jaar opgroeien in een gezin met kinderen en een poes. Zo went ze dáár meteen goed aan en is het voor haar straks heel normaal om kinderen en katten om zich heen te hebben. Een belangrijk deel van de socialisatie is daarmee al bereikt.

 

De eerste nachten
De eerste nachten blijft de pleegbaas dicht bij Nisha in de buurt. Ze legt een matras naast de bench, de grote hondenkooi waarin Nisha slaapt. Dat is fijn voor Nisha, ze moet het immers opeens zonder haar moeder, broertjes en zusjes doen. Dan is het prettig om niet helemaal alleen gelaten te worden. Het is ook praktisch: zo’n klein hummeltje moet er soms ’s nachts uit om te plassen en als je er pal naast ligt, merk je dat meteen aan het onrustige geschuifel of gepiep en kan de baas snel handelen. Dat wil zeggen: Nisha snel mee naar buiten nemen zodat ze daar haar behoefte kan doen.

 

Robin
Al snel krijgt Nisha gezelschap van een “vakantiehond”, Robin, een vriendelijke chocoladebruine labrador. Hij blijft drieënhalve week logeren. Nisha kan erg leuk met hem spelen en ze worden dikke maatjes. Het is lief om ze samen in de mand te zien liggen.

 

De puppyconsulente
Het pleeggezin krijg bezoek van een medewerker van de afdeling Puppy- en pleeggezinnenzorg van KNGF Geleidehonden. Deze consulente komt geregeld langs om te kijken of het allemaal goed gaat met de pup. Ze geeft tips en adviezen en het pleeggezin kan bij haar terecht met vragen. Als de pleegbaas tussen de bezoeken door vragen heeft, kan ze natuurlijk altijd bellen met KNGF Geleidehonden.

 

De dierenarts
Nisha krijgt bij de dierenarts de nodige puppyinentingen. Ook als er niks bijzonders aan de hand is, lopen sommige pleeggezinnen trouwens wel eens langs de dierenartspraktijk. Ze wegen de pup daar dan even, de dierenarts bekijkt het hondje kort en geeft het dan bijvoorbeeld een smakelijk brokje. Op die manier leren de hondjes dat de dierenarts een vriend van ze is van wie je niks te vrezen hebt. Dan werken ze ook zonder soesa mee als er echt een onderzoek nodig is.

 

Spelen op het veld
Na haar inenting, mag Nisha mee naar een groot veld waar veel andere honden aan het spelen zijn. Ze mag los en heeft dolle pret met haar soortgenoten. Dagelijks krijgt ze de kans voor dit soort ontspannende, vrije momenten. Ze hoeft heus niet alleen oefeningen te doen! Ontspanning is net zo belangrijk.
Volgende maand meer nieuws over dit lieve hondje.

 

Hartelijke groeten,

KNGF Geleidehonden 


Brief nummer 2:

Nisha staat vrolijk in het leven en heeft het zeer naar haar zin bij haar puppypleeggezin.

 

 

 

Door het bos
Nisha mag vaak met het pleeggezin naar het bos en daar geniet ze van met volle teugen. Ze rent heerlijk over de bospaden en soms door een lekkere modderplas – tot schrik van de baasjes. Tijdens de wandeling blijft ze in de buurt van de bazen, zodat ze hen niet uit het oog verliest. Na afloop stapt Nisha kwispelend de auto weer in. Ze vindt autorijden geweldig.

 

 

 

Ze weet al veel
De commando’s “zit”en “af” beheerst Nisha al goed. Ze weet ook dat ze in haar mand moet gaan liggen als de pleegbaas zegt “mand”. Verder leert ze om netjes naast de baas te gaan staan als ze haar riem om krijgt. Het baasje kan deze dan rustig vastmaken. Als ze bij de stoeprand komen en willen oversteken, zegt de pleegbaas “sta” en dan staat Nisha stil tot ze hoort “Nisha, lopen!” Dit doet ze allemaal heel netjes voor zo’n jonge hond. Knap hoor.

 

 

 

Harde knallen
Voor harde knallen en geluiden is Nisha tot nu toe totaal niet bang. Grote vrachtwagens die haar onverwacht passeren tijdens het oefenrondje, deren haar niet. Als ze in de buurt aan het carbidschieten zijn, wil Nisha het liefst van dichtbij gaan kijken, maar dat vindt het pleeggezin niet zo’n goed plan. Het is fijn dat ze niet onder de indruk is van harde geluiden maar om nou met je neus bovenop een ontploffing te gaan staan…

 

 

 

Voorbeeldig
Nisha mag (bijna) overal mee naar toe met het pleeggezin. Ook op bezoek bij “opa en oma”, die voor twee maanden naar Spanje vertrekken. Nisha gedraagt zich braaf tijdens deze visite. Ze doet geen dingen die ze niet mag doen. (Aspirant)-geleidehonden leren om in winkels, restaurants en als ze op bezoek zijn, braaf te blijven liggen zonder dingen stuk te maken of hinderlijk aandacht te vragen. Voor zo’n kleintje is dat best moeilijk, maar Nisha gedraagt voorbeeldig.

 

 

 

Plons!
Niet dat Nisha nooit ondeugend is… het pleeggezin krijgt een vijver in de tuin, compleet met vissen. Die wil Nisha van iets dichterbij bekijken dan de bedoeling is en ja hoor, met een plons belandt Nisha in de vijver! Daar schrikt ze flink van. Ze klimt snel met haar voorpootjes op de rand en de baas trekt haar eruit. Nisha wordt in een handdoek gewikkeld en afgedroogd. Afijn, ze weet nu dat je wel naar de vissen mag kijken, maar beter niet van tè dichtbij.

 

 

 

Hockeyveld
Op zaterdag mag Nisha mee naar het sportveld, waar de kinderen van het pleeggezin hockeyen. Ze vindt het leuk om te kijken en alle kinderen vinden Nisha natuurlijk geweldig. Het is wel moeilijk voor de kinderen dat ze haar niet mogen aaien als ze aan de riem is, want Nisha moet nu al leren: “Aan de riem = aan het werk en dan mag ik niet gestoord (dus ook niet geaaid) worden, want dan moet ik me concentreren”. Gelukkig mag ze na afloop van de wedstrijd even los en dan mogen de jongens en meisje haar volop knuffelen.

 

 

 

Een vol, leuk leven
In het parkje in de buurt heeft Nisha veel hondenvrienden. Als ze daarmee lekker heeft gestoeid, gaat ze moe en tevreden op huis aan, ploft neer op haar kussen en valt in slaap. Slapen, oefenen, spelen, borstelen, knuffelen en eten. Met deze leuke, afwisselende dingen zijn Nisha’s dagen gevuld. Op het laatst genoemde – eten – is ze ook dol. Ze krijgt enkele keren per dag brokken en die zijn zó op. Nisha weegt inmiddels alweer bijna veertien kilo.

Tot volgende maand!

 

 

 

Hartelijke groeten,

KNGF Geleidehonden 

Brief nummer 3:

Hollen en dollen
Op mooie herfstdagen vindt Nisha het heerlijk om met haar hondenvrienden Russ, Laika of Jane in het park te spelen. Ze hollen en dollen en stuiven door de opwaaiende bladeren. Daarna doet Nisha thuis een dutje. Als ze wakker is, mag ze eerst even naar de goot voor een sanitaire stop en dan weer mee voor een oefenrondje aan de riem.

Zwerfkatje
Op een middag komen ze terug en horen vlakbij huis een poesje miauwen. De pleegbaas ontdekt een klein katje. Nisha wil de onbekende kitten graag van dichtbij besnuffelen, maar daar wil het angstige diertje niks van weten. Het katje is van geen van de buren, dus blijkbaar een zwervertje. Het pleeggezin geeft het jonge katje eten en drinken en hoopt dat ze haar kunnen vangen. Dat lukt na een paar dagen. Het gezin kan de kitten niet zelf houden, maar na een week vinden ze een goed tehuis voor haar. Nisha vindt het best jammer, want zij en de kitten zijn net een beetje aan elkaar gewend. Het was een boeiende ervaring voor haar.

Beweging opbouwen
Samen met het pleeggezin gaat Nisha een weekend logeren bij familie. Ze gaan met z’n allen naar de duinen. Heerlijk voor Nisha. Echter, omdat haar spieren en gewrichten nog volop in ontwikkeling zijn, mag ze niet eindeloos achter elkaar spelen en rennen. Pleeggezinnen krijgen een bewegingsschema mee als ze hun pup bij KNGF Geleidehonden komen ophalen. Daarin staat dat ze de beweging langzaam moeten opbouwen, om de gewrichten van hun hondje niet teveel te belasten. Dus na ongeveer een kwartiertje, twintig minuten los rondhollen, is het rust voor Nisha. De pleegbaas neemt haar op de arm of zet haar in een karretje.

Jasje
De puppyconsulente komt op huisbezoek. Ze neemt een nieuwe riem mee, omdat Nisha de andere als kluif heeft gebruikt. Ahum Nisha, dat is niet de bedoeling! Nisha krijgt ook het zogenaamde “puppenjasje” van KNGF Geleidehonden. Dit is een paars dekje dat pups als ze circa vier maanden oud zijn, gaan aanwennen en dragen. Het is een voorbereiding op het dragen van het geleidetuig en Nisha is zo beter herkenbaar als aspirant-geleidehond. Hopelijk begrijpen mensen dan sneller dat dit een hondje is met een speciale opdracht, die je niet zomaar mag aaien als ze aan het oefenen is.

Geen probleem
Nisha krijgt natuurlijk alle kans aan haar jasje te wennen. De pleegbaas doet het dekje in het begin alleen om als Nisha aan het eten is. Ze heeft alleen oog voor haar brokjes en merkt amper dat ze iets aan heeft. Zo went ze snel aan het puppendekje en gaat er al spoedig probleemloos mee naar buiten. Goed hoor. Volgende week mag ze met dit jasje aan op een groot station treinen en bussen gaan bekijken. Spannend!

Alleen thuis zijn
Nisha heeft al geleerd om een tijdje alleen thuis te zijn. Ze blijft dan rustig in de bench. Een kluifje erbij en al rap valt ze tevreden in slaap. Top! Tegen de tijd dat ze naar school gaat, moet ze ongeveer vier uur probleemloos alleen thuis kunnen zijn. In winkels gaat het ook de goede kant op. Nisha snuffelt niet meer zoveel als in het begin en loopt beter mee met de baas. Netjes van haar.

Lampjes
De dagen worden korter, het is vroeg donker en in het bos krijgt Nisha daarom een halsband om met lampjes. Zo kan de baas haar van een afstandje goed zien. Super handig. Volgende maand weer een bericht over Nisha!

Hartelijke groeten, 

KNGF Geleidehonden

Brief nummer 4:

Het pleeggezin heeft een afspraak met de puppyconsulente in de stad. Nisha mag haar vorderingen laten zien.

Gemotiveerd
De consulente vindt dat het pleeggezin het goed doet met Nisha. Ze zijn handig, zeer gemotiveerd en hebben een prima timing. Dit laatste is belangrijk. Je moet een hond op precies het juiste ogenblik belonen, om gewenst gedrag goed in zijn koppie te laten inprenten. Nisha’s pleeggezin heeft dit feilloos in de gaten.

Ze wil wel
Samen met de consulente zoeken ze een lift op om naar het perron te gaan, omdat Nisha nog geen lange trappen mag lopen. Helaas, ze kunnen geen lift vinden, zodat de baas Nisha moet tillen. Pfft, zwaar hoor, een pup van 22 kilo! Bovengekomen oefenen ze het in en uit de trein stappen. Later maken ze nog een rondje door de stad en gaan onder andere een fietsenwinkel binnen.

Nisha vindt veel dingen nog best spannend, maar ze wil graag voor je werken. Haar concentratie gaat langzamerhand vooruit. Vogels en soortgenoten leiden haar wel af, maar met haar stem of een voertje kan de baas Nisha’s aandacht terugpakken (en vasthouden). Al met al doet Nisha het goed voor zo’n eerste stadsbezoek.

Opspringen
Als Nisha met haar pleeggezin naar het bos gaat, mag ze lekker los. Af en toe roepen ze haar even bij zich en dan komt ze meteen. Ze weet al dat “hier” komen een smakelijke lekkernij oplevert. Als er andere honden zijn waarmee Nisha dolgraag wil spelen, maar de baas zegt dat ze nog even moet wachten, blijft ze netjes staan. Pas bij het commando “vrij” rent ze vrolijk op haar vriendjes af.

Soms springt ze in haar enthousiasme tegen andere wandelaars op. Dat mag natuurlijk niet. Nu vergeven mensen het haar nog wel maar als er straks 35 kilo modderige hond tegen ze opspringt, denken ze daar vast anders over…

Hoog en laag
De commando’s “hoog” en “laag” kent Nisha ook al goed. Die gebruikt het pleeggezin bij het in en uit de auto stappen. Als ze “hoog” zeggen, springt Nisha voorin de auto bij de passagiersstoel en gaat daar op de grond zitten. Bij het uitstappen krijgt ze het commando “laag”

Slapen in de bench
In huis is Nisha niet al te druk. Ze speelt graag met haar flosstouw. ’s Nachts slaapt ze in principe in de bench. Op een keer valt ze gewoon op haar kussen in slaap en laten de bazen haar zo maar liggen. Als ze de volgende ochtend beneden komen, ligt ze daar nog steeds braaf en heeft niks kapot gemaakt. Zoet hoor. Als Nisha straks naar school gaat om aan haar opleiding te beginnen, moet ze dit kunnen, omdat het in de kennel niet meer geoefend kan worden. Maar het is op zich vroeg om zo’n jonge pup al zonder bench te laten slapen. De meeste KNGF-pups slapen tot voorbij hun pubertijd (die optreedt als de hond tussen de 8 en 12 maanden oud is) in de bench. Want stel dat ze toch een keer iets slopen… er is geen verzekeraar die geld uitkeert omdat je pup op de afstandsbediening heeft gekauwd of de bankkussens aan flarden heeft gescheurd.

Het slapen zonder bench bouwen de pleeggezinnen langzaam op. Ze laten de pup bijvoorbeeld eerst een keer alleen in de hal of de keuken, waar over het algemeen minder kapot gemaakt kan worden. Het verschilt per hond hoe snel dit kan. Misschien heeft Nisha veel aanleg voor dit onderdeel van de opvoeding!  In elk geval laat ze zich tot nu toe zien als een voorbeeldige huisgenoot. Volgende maand weer een verhaal over die lieve Nisha!    


Hartelijke groeten, 

KNGF Geleidehonden

Brief nummer 5:

Beste wensen
Nisha en haar pleeggezin wensen u een ‘gezond en sportief 2012’. Nisha had zelf eind vorig jaar wat last van blaasontsteking, maar voelt zich nu weer kiplekker. Het pleeggezin hoopt van harte dat Nisha en haar broertjes en zusjes later in dit jaar naar school mogen om geleidehond te worden! Maar dat duurt nog even, ze mag gelukkig eerst nog een hele tijd bij haar pleeggezin wonen.

Kerstontbijt
Nisha brengt kerstavond – samen met haar pleeggezin – door bij familieleden. Ze blijven daar met z’n allen logeren. Nisha’s vriendinnetje Pip mag ook mee en dat is natuurlijk superleuk voor Nisha. Bij het logeeradres aangekomen, gedragen Nisha en Pip zich netjes en slapen  braaf in hun eigen bench. Eerste kerstdag begint met een verrukkelijke wandeling in de omgeving en dan een geweldig kerstontbijt.  Voor hondjes staat er natuurlijk iets anders op het menu dan voor de bazen, maar Nisha geniet al van haar gewone, dagelijkse brokken, die heeft geen kalkoen nodig om tevreden te zijn. Later op de dag gaan ze weer op huis aan.

Niet altijd samen
Tweede kerstdag heeft de hele familie een luie dag en blijft rustig thuis – op een wandeling met de honden in het park na. Tijdens de kerstvakantie wordt er ook gewoon geoefend met Nisha. Dan blijft logee Pip thuis, anders kan Nisha zich niet concentreren. Ook niet alle wandelingen doen ze samen, want bij die gelegenheid kan de baas mooi oefenen met appèloefeningen (zoals hier komen) en dat gaat makkelijker zonder afleiding. Gelukkig zijn er genoeg momenten waarop Pip en Nisha wel samen kunnen dollen.

Vuurwerk
De laatste dagen voor Oudjaar wordt er flink geknald op straat. Nisha trekt zich daar niks van aan. Ze is niet bang voor de vuurwerkknallen. Niettemin zorgt de baas dat ze uit de buurt blijven van jongeren die met rotjes en gillende keukenmeiden gooien. Het is toch gevaarlijk spul. Als het per ongeluk toch tegen de hond aankomt… daar moet je niet aan denken. Zelfs een kalme hond kan flink schrikken als zo’n rotje opeens vlak voor zijn poten neerkomt. Nisha mag daarom alleen los op plekken waar geen vuurwerkgooiende mensen rondlopen en blijft verder aan de riem. Op Oudejaarsavond spelen de honden vrolijk door als buiten “de hel” losbarst. Ze blijven natuurlijk binnen als de baasjes even op de stoep gaan staan kijken…

 

Frisse moed
Het nieuwe jaar begint Nisha vol frisse moed met wat winkelbezoeken. Dat gaat steeds beter. Nisha is er al aardig aan gewend en weet dat ze niet overal aan mag zitten. Ook het in en uit de bus stappen en het reizen met de bus, gaat goed. Ga zo door, Nisha!

Hartelijke groeten, 

KNGF Geleidehonden

Brief nummer 6:

Het winterse park
De eerste dagen nadat vriendinnetje Pip naar huis is, is het wel stil voor Nisha. Gelukkig heeft ze in het park ook genoeg hondenvrienden. Ze weet ’s avonds precies hoe laat ze klaar moet staan om daar naar toe te gaan. Nu er sneeuw ligt, vindt ze het helemaal leuk. Het is de eerste keer in haar leven dat ze dit witte, koude goedje ziet. Net als de meeste honden vindt Nisha het fantastisch spul en vrolijk steekt ze haar neus erin.

Puberen
De laatste tijd verandert Nisha’s gedrag. Ze heeft soms geen zin om te luisteren en is opeens Oost-Indisch doof voor het geroep van de baas, vooral als ze met andere honden aan het spelen is. De reden: ze is in de puberteit aangeland. Gelukkig heeft de puppyconsulente wel wat bruikbare tips om dit gedrag in de hand te houden. Het is ook fijn om te weten dat deze periode weer voorbij gaat. Over een tijdje zal Nisha nog loops worden. Na hun eerste loopsheid worden veel teefjes “volwassener” en gehoorzamer.

Prettige huishond
Het pleeggezin probeert Nisha zo goed mogelijk op te voeden volgens de richtlijnen van KNGF Geleidehonden en laat haar aan alle denkbare situaties wennen. Soms mag ze mee op bezoek bij familieleden. Een ander keertje drinken de bazen een kop koffie in een gezellig tentje en mag Nisha laten zien dat ze braaf blijft liggen. Dat hoort er allemaal bij. Behalve geleidehond, moet ze ook een prettige, welopgevoede huishond worden. 

Vriendelijk voor mens en dier
De ene keer zoeken ze een druk warenhuis op ter oefening, dan brengen ze weer eens een bezoekje aan de kinderboerderij of lopen langs het schoolplein. Geleidehonden horen sociaal te zijn voor mens en dier en betrouwbaar met kinderen. Het aanleren van dergelijke sociale vaardigheiden maakt dus deel uit van het oefenprogramma. Leuk omgaan met kinderen is trouwens een eitje voor Nisha; ze heeft dagelijks de telgen van het pleeggezin om zich heen!

Stad
De stadsoefeningen gaan best goed. Binnenkort heeft de pleegbaas weer een afspraak met de puppymedewerker van KNGF Geleidehonden. Zij komt eens kijken hoe Nisha haar stadsoefeningen doet. Meer over die lieve Nisha leest u volgende maand! 


Hartelijke groeten, 

KNGF Geleidehonden

 

Brief 7;

Regen of zon
Storm en regen of zonneschijn en warmte, hoe de weergoden het ook bedenken, de pleegbazen moeten elke dag naar buiten met Nisha. Voor de oefenrondjes en voor de nodige losloopmomenten,  waar Nisha na alle inspanningen recht op heeft. Niet superleuk, als het ècht hard regent, maar het is ook wel fijn dat zo’n hond je dwingt dagelijks een frisse neus te halen. En als je dan ziet hoe Nisha geniet van een half uurtje bos, dan geniet de baas gewoon mee.

Hondenspeeltjes
nishavr11straat3.jpgBinnenshuis of buitenshuis speelt Nisha graag met een stevige kunststof ring of een bal in een sok. Een gewone (tennis)bal is verboden speelgoed, omdat sommige honden helemaal “balgek” worden en zich dan zelfs tijdens het geleidewerk laten afleiden door een langs rollende bal. Met een sok er omheen kan het wel. Dat wordt het gewoon een geinig apporteerspeeltje. Ook met een flosstouw kan Nisha heel leuk spelen.  

Medische check-up
Nisha krijgt een uitnodiging voor een medische keuring. Alle honden voor wie een loopbaan als geleidehond is gepland, worden door de medische molen gehaald als ze ongeveer een jaar oud zijn. De reden; niet alleen geestelijk moet een hond het aankunnen om deze belangrijke taak te gaan uitoefenen, maar ook lichamelijk. Ogen, gewrichten, botten; dat moet allemaal goed werken als je een hond met een missie bent.

De keuring gebeurt in Utrecht, waar de faculteit Diergeneeskunde zetelt. Het geheel neemt een paar uur in beslag. Nisha’s ogen en gewrichten worden aan een grondige inspectie onderworpen en er worden röntgenfoto’s gemaakt. Nisha ondergaat het allemaal gelaten en rustig. De uitslag van de oogtest is meteen bekend; haar ogen zijn helemaal in orde. De andere uitslagen volgen nog. Op de terugweg naar huis gaat Nisha lekker liggen pitten in de auto. 

Oproep
Omdat Nisha er de leeftijd voor heeft en haar ontwikkeling volgens plan is verlopen, krijgt ze ook een oproep voor het zogenaamde eindbezoek. De puppyconsulente zal dan bekijken of deze jonge hond er aan toe is om naar school te gaan. Daarover een volgende keer meer.

Vakantietijd
nishavoor11prima.jpgHet pleeggezin gaat met vakantie naar het mooie Spanje. Het lijkt hen daar veel te heet voor Nisha. Daarom gaat ze uit logeren. In hun eigen omgeving weet de familie geen logeeradres, maar gelukkig weet KNGF Geleidehonden een leuk gezin waar Nisha een paar weken terecht kan. Spannend! Ze zal het daar vast naar haar zin hebben. Tot volgende maand!

Hartelijke groeten,

KNGF Geleidehonden

 

Brief 8;

Nisha’s geleidewerk zit op het juiste niveau. Ze is zo’n beetje halverwege de opleiding, weet al veel en moet tegelijkertijd nog een boel leren.

Aangepast schema
landelijkvr17c.jpgRond de feestdagen staan er extra veel wandelingen op het programma van de KNGF-trainers. Om het vuurwerkgeknal in de stad te mijden, zoeken ze namelijk veelvuldig bos en strand op. Alle leerling-honden zijn in het puppypleeggezin uitstekend gesocialiseerd en hebben toen al gemerkt dat een knal niks is om je druk om te maken. Als de pleegbaas kalm bleef, bleef de pup dat doorgaans ook (al is geluidgevoeligheid niet alleen een kwestie van socialiseren en gewenning; er is ook sprake van een genetische component). Niettemin kan een hond alsnog enorm schrikken als er onverwacht een rotje vlakbij explodeert. Om zo’n schikreactie en ongelukken te voorkomen, past KNGF Geleidehonden het schoolrooster aan. 

Appèl
Dat betekent niet dat er niet getraind wordt met de honden, want de wandelingen zijn heel geschikt voor het doen van extra appèloefeningen. Afliggen op commando, op de plaats blijven liggen terwijl de trainer een stukje wegloopt, vlot terugkomen als je het fluitje hoort… dit passeert allemaal de revue. Nisha doet dit alles naar tevredenheid. Natuurlijk mag ze daarna even lekker spelen, met een andere hond of met de trainer. Apporteren vindt ze gaaf.

Goed
Over straat stapt Nisha in een stabiel tempo. Haar gedrag op het station is prima. Ze doet haar geleidewerk daar zoals het moet zonder van slag te raken van de drukte. In en uit de intercity stappen gaat haar goed af en de lange trappen neemt ze netjes, zonder treden over te slaan. Nisha is er handig in om tegemoet komende mensen te omzeilen. 

Landleven
landwegvr17d.jpgWat ze ook oefenen, is het lopen langs een landelijke weg. Het is ten slotte mogelijk dat ze bij iemand gaat wonen die buiten de bebouwde kom woont. Hier zijn geen trottoirs, dus moet de hond gewoon netjes langs de kant lopen. Nisha doet dit al heel aardig. Ze leert zo ook wennen aan de geluiden van het platteland, zoals trekkers die over het land rijden of een paard en wagen die haar passeren.

Tweelingzus
De trainer vertelt nog iets grappigs: ‘Ik heb behalve Nisha ook haar zus Noeschka in training en heus, ik heb er soms moeite mee die twee uit elkaar te houden! Ze lijken sprekend op elkaar.’ Dat hoor je niet elke dag, want zelfs bij honden uit één nest zijn er best verschillen in grootte, gewicht, een smal hoofd of juist een lange snoet, een korte of een langere staart. Maar Nisha en Noeschka zijn echt een soort eeneiige tweeling!

Volgende maand meer over Nisha’s schoolprestaties.

Hartelijke groeten,

KNGF Geleidehonden

 

 Zelfverzekerde meid

 

vr20trapje.jpg

Nisha heeft haar opleiding tot blindengeleidehond bijna voltooid. Hier en daar kan het geleidewerk nog wat netter of soepeler worden uitgevoerd. Daar werkt de trainer nu aan. Ook moet ze leren het werken langer achter elkaar vol te houden. Dat gaat prima. De trainer is erg tevreden over haar leerling.  ‘Nisha is een stoere, zelfverzekerde meid, dus deze laatste fase van de opleiding is goed te doen voor haar’, vertelt ze.

 

Hûh?

Nisha’s zelfvertrouwen komt goed van pas, want ze moet wel eens tegen de commando’s van de trainer in gaan. Hûh? Dat zit zo: Stel dat haar blinde baas op een station rechtdoor wil lopen - precies op een plek waar het perron stopt. De baas dreigt daardoor twee meter naar beneden te vallen. Op zo’n moment moet Nisha weigeren door te lopen en dan wegdraaien, de andere kant op. Zelfs als de baas aandringt – hij of zij is er misschien overtuigd dat het perron verder doorloopt – moet Nisha haar poot stijf houden. Nou, dat is Nisha wel toevertrouwd. Als bijna-afgestudeerde geleidehond beheerst ze dit onderdeel best.

Bijschaven

Katten bekijken op straat is een liefhebberij van Nisha. De trainer schaaft dit gedrag bij, want het is belangrijk dat Nisha zich tijdens het werk niet laat afleiden door katten of andere dieren. Dankzij Nisha’s grote werklust ( ze wil graag en kan best veel aan) zijn dit soort trainingspunten overigens vaak te oefenen en om te buigen.

Langere ritten

De trainer vertelt: ‘We lopen inmiddels langere ritten van ongeveer een uur om haar concentratie te vergroten. Regelmatig met een donkere bril over straat lopen, met hulp van een extra collega, is iets wat we ook veel doen.’ Nisha is niet snel onder de indruk van dit soort hogere school lesstof.

Hobby’s
In het bos gedraagt Nisha zich nog steeds als een grote, vrolijke pup. Rennen, vliegen en ravotten zijn haar hobby's. Als er een erg grote hond aan komt, komt ze even bij de trainer staan. Die zijn toch wel spannend. 

Op zoek naar baas

Nisha is een mooie volwassen hond geworden die bijna klaar is voor een nieuwe baas! KNGF Geleidehonden is druk bezig een passende baas voor Nisha te zoeken. Op de wachtlijst van mensen die graag een geleidehond willen, staat zeker iemand die uitstekend bij Nisha’s karakter past en geschikt werk voor haar heeft.


Beste adoptieouder,

 

nishatuigfoto2.jpg

Nisha doet haar eindtest goed en dan is ze klaar met haar opleiding! Van elke cliënt en van elke KNGF-hond zijn duidelijke profielen gemaakt. Die legt de afdeling Opleiding naast elkaar en zo kun je goed zien welke profielen bij elkaar aansluiten. Nisha heeft een prettig karakter, een prima looptempo en kan een normale hoeveelheid geleidewerk aan. Ze past dus best bij veel mensen.

 

Jonge vrouw

Opleiding laat het oog vallen op een jonge vrouw van begin dertig, die voor het eerst een geleidehond krijgt. De instructeur stapt in de auto met Nisha om haar kennis te laten maken met deze dame. Altijd weer een spannend moment. Vaak blijkt bij deze eerste kennismaking direct of het botert tussen de hond en de toekomstig baas. Uiterst belangrijk, want alleen als het tweetal goed met elkaar overweg gaan, kunnen ze uitgroeien tot een soepel team.

Gemak

Bij Nisha en deze dame zit dat wel snor. De jonge vrouw valt meteen voor Nisha en laat zich rustig aanhalen door haar. Nisha kijkt en snuffelt rond in het huis. Ze weet nog niet dat ze hier komt te wonen, maar zo te zien voelt ze zich meteen op haar gemak. Ze lopen ook een stukje over straat en dat gaat heel aardig voor zo’n eerste keer.

Dat betekent dat Nisha en haar toekomstige bazin samen de instructieweken ingaan. De cliënte leert dan lopen met een geleidehond. Ook krijgt ze les over hondenverzorging en dergelijke. Zo’n instructieperiode is deels bij KNGF Geleidehonden in Amstelveen, deels bij de cliënte thuis.

Oeps!

nishatuigfoto1.jpg

Tijdens de thuisinstructie gaat het op zich allemaal goed. Nisha laat zien wat ze kan en haar bazin is erg blij met haar. Dan komt er een kleine kink in de kabel: Nisha speelt nogal wild met een andere hond en loopt een liesbreuk op. Is dat even pech. Het is op zichzelf niet ernstig, maar Nisha kan tijdelijk niet werken en heeft veel zorg nodig. De cliënte verzorgt Nisha eerst zelf, maar omdat het herstel langer duurt dan gehoopt en zo’n verzorging meteen wel erg “belastend” is, gaat Nisha terug naar haar pleeggezin om verder te herstellen. Het pleeggezin vindt het natuurlijk super dat Nisha even bij ze komt logeren.

De cliënte vindt het jammer dat het zo loopt. Maar ze zal over een paar weken, samen met de instructeur en vol goede moed, opnieuw beginnen met de instructie. En dan komt het vast helemaal goed met deze jonge dame en Nisha. Nisha is dus afgestudeerd en bijna aan het werk als blindengeleidehond. Daarmee stopt de berichtgeving over deze lieve hond.

Geleficiteerd!

Gefeliciteerd! Mede dankzij uw hulp is pup Nisha afgestudeerd als geleidehond. Wij hopen dat u de ontwikkelingen van Nisha met veel plezier hebt gevolgd.

Steun blijft nodig

Er staan alweer nieuwe pups te trappelen om naar school te gaan. De kleine Wenska bijvoorbeeld, een pienter hondje. Wij leiden deze pup graag op, maar zoals u weet is de training tot geleidehond een kostbaar traject. Mag Wenska ook op uw steun rekenen? Wij sturen u met veel plezier de nieuwsbrieven over de belevenissen toe. Of vindt u het leuker om de avonturen van de kleine Nymphi of Rich te volgen?

marenron H.U.S.    informatie@marenron.nl